MENIU

Lietuvių taikiklyje – Prancūzijos žvaigždynas. Viliaus Rašimo ir Thomaso Bauerio komentarai

2016-10-31

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė atrankos į Europos čempionatą ciklą pradeda rungtynėmis su viena tituluočiausių rinktinių pasaulyje – Prancūzijos ekipa. Du kart olimpiniai čempionai prancūzai šią atranką pradeda su pasikeitimais trenerių štabe, tačiau tuos pasikeitimus galima vertinti kaip natūralią ir savalaikę rotaciją, o ne perversmą Prancūzijos rankinyje.

Prancūzai Europos čempionate

Atranka į 2016 metų Europos pirmenybes prancūzams didelio vargo nesukėlė. Nors grupėje prancūzai turėjo tris gana pajėgius varžovus: Makedonijos, Šveicarijos bei Baltarusijos rinktines. Neišbarstę nei vieno taško prancūzai tiesiausiu keliu pateko į Europos čempionatą. Atrankos ciklo metu rimčiausią iššūkį Prancūzijos rinktinei metė Makedonijos komanda, kuri grupėje užėmė antrąją vietą. Makedonai, savo žiūrovų akivaizdoje, žvaigždžių perpildytai prancūzų komandai nusileido 25:27. Visose kitose rungtynėse prancūzai savo varžovus nuo kelio tiesiog šlavė.

Pats Europos čempionatas prancūzams susiklostė galbūt kiek netikėtai nesėkmingai. Pralaimėję Lenkijos bei Norvegijos ekipoms, prancūzai liko už pusfinalio borto. Būtent pralaimėjimas norvegams, kurie vėliau čempionate liko ketvirti, užkirto prancūzams kovą dėl medalių. Galima teigti, jog prancūzai jau šios atrankos metu norės suvesti sąskaitas su išsišokėle Norvegijos rinktine.  Kovos dėl 5-6 vietų Prancūzijai buvo jau tik formalumas. Nugalėję Danijos ekipą galutinėje įskaitoje prancūzai Europos čempionate liko penkti.

Prancūzai Rio olimpinėse žaidynėse

Iki pat pusfinalio etapo Prancūzijos nacionalinė rankinio rinktinė žygiavo užtikrintai. Be problemų įveiktas grupių etapas, o ketvirtfinalyje sutikti turnyro šeimininkai nugalėti įtikinamai rezultatu 34:27.

Pusfinalyje prancūzų laukė jau kur kas rimtesnis išbandymas – Vokietijos rinktinė. Ilgą tarpusavio susitikimų istoriją turinčių komandų mūšyje, vedami į priekį Danielio Narcisse, prancūzai minimalia persvara palaužė Vokietijos rinktinę 29:28 ir prasibrovė į finalą. Europos čempionate dėl 5-osios vietos kovojusių ekipų keliai vėl susitiko, tik šįkart pergalės kaina buvo olimpinis auksas. Prancūzai, galbūt išnaudoję per daug jėgų pusfinalyje, nesugebėjo apginti čempionų titulo ir Danijos rinktinė šventė pergalę 28:26. Būtent po šių rungtynių Prancūzijos ilgametis vyriausiasis treneris Claude Onesta pasitraukė iš pareigų, vietą užleisdamas legendiniam prancūzų žaidėjui Didierui Dinartui.

Thomas Baueris apie Prancūzijos rinktinę

Su mumis savo mintimis apie Prancūzijos komandos žaidimą, galimybes, trenerių pasikeitimą sutiko pasidalinti Austrijos rinktinės vartininkas Thomas Baueris, kuris šiuo metu rungtyniauja Prancūzijoje ir yra vedęs lietuvaitę Laurą Magelinskas Bauer.

„Prancūzijos stiprioji pusė visuomet yra gynyba, kurios bene pagrindinis ramstis yra du aukščiausio lygio vartininkai  legendinis Thierry Omeyeris bei Vincet Gerard (Jono Truchanovičiaus komandos draugas). Vienas pagrindinių privalumų, kalbant apie prancūzų rinktinę, yra gebėjimas greitai iš gynybos pereiti į puolimą, kur kontratakų smaigalyje atsiduria tokie žaidėjai kaip Arnaud Bingo ar Lucas Abalo. Cento pozicijoje prancūzai turi geriausius iš geriausių: greitą ir kūrybingą Mate Kentin, žaidimo vienas prieš vieną specialistą Narcisse Daniel ir tikrą „kovos mašiną“ Nicolą Karabatičių. Pusiau krašto žaidėjai N‘Guessan Timothey, Remli Nedim, Guy Oliver Nyokas stiprūs fiziškai, koordinuoti metikai, galintys atakuoti iš labai tolimų distancijų. Lietuvos gynyba turėtų atidžiai pasiruošti kietoms ir fizinės jėgos reikalaujančioms dvikovoms prieš atletiškąjį linijos žaidėjai Cedric Sorhaido. Taip pat reiktų paminėti jaunąjį Truchanovičiaus komandos draugą Ludovič Fabregas, kuris tiek puolime, tiek gynyboje ši sezoną nacionaliniame Prancūzijos čempionate žaidžia pagirtinai ir yra laikomas vienu ryškiausių Prancūzijos gynybos talentų. Naujasis komandos strategas Didieras Dinatas, kaip žaidėjas, buvo gynybos specialistas, todėl nesunku numanyti ant kokio pagrindo bus statomas dabartinis Prancūzijos žaidimas. Reikėtų paminėti ir faktą, jog Prancūzijos lygoje teisėjai labiau nei kitur leidžia kietą fizinę kovą, todėl dauguma šios rinktinės žaidėjų yra įpratę prie tokio žaidimo stiliaus ir gali mesti į vartus net po stipraus ir skausmingo kontakto.“

Vilius Rašimas: „Prancūzijos rinktinė silpnų pozicijų neturi“

Apie artėjančią dvikovą su tituluota ir galinga Prancūzijos rinktine savo mintimis pasidalino ir Lietuvos rinktinės vartininkas Vilius Rašimas, kuris šiuo metu taipogi rungtyniauja Prancūzijoje „Limožo“ komandoje.

„Trenerių pasikeitimas šioje rinktinėje yra planuotas ir sistemingas. C. Onesta ilgą laiką dirbo vyriausiuoju treneriu Prancūzijos rinktinėje (nuo 2001 m. Iki 2016 m.), pasiekė su ja puikių rezultatų ir dabar nusprendė pasitraukti iš šio posto ir užimti Prancūzijos rinktinės generalinio vadybininko pareigas. Taigi, nuo rinktinės reikalų jis niekur toli neatitrūko. D. Dinartas (legendinis Prancūzijos žaidėjas) prisijungė prie rinktinės 2013 m., kaip antrasis treneris ir taip įgijo daug patirties bei žinių iš C. Onestos, todėl natūralu, kad šiam pasitraukus, būtent D. Dinartas ir užėmė vyriausioje trenerio postą. Kartu su juo dirbs ir kitas buvęs garsus Prancūzijos rinktinės žaidėjas G. Gille, todėl manau, jog naujas trenerių tandemas nuo pat pirmųjų rungtynių norės įrodyti, jog juos pasirinko ne veltui.

Kalbant apie prancūzų žaidimo stilių reikia pabrėžti, jog tai yra individualiai labai stiprūs, techniški žaidėjai, kurie sugeba puikiai skaityti žaidimą ir įvertinti situaciją. Natūralu, jog žaidimas daug grįstas kombinacijos vienas prieš vieną ar du prieš du. Kita šios rinktinės vizitinė kortelė yra greitas žaidimas. Po varžovų klaidų, vartininkui atlaikius metimą ar net praleidus įvartį prancūzai visuomet skuba atsakyti kontrataka ir pelnyti greitą įvartį.

Prancūzų komanda yra labai patyrusi, net 20 iš 25 rinktinės kandidatų šiuo metu rungtyniauja Čempionų lygoje. Tokias patyrusias žvaigždes kaip N. Karabatičius, T. Omajeris, M.Guigou papildo jauni ir perspektyvūs žaidėjai, todėl prieš juos rungtyniauti sudėtinga visoms pasaulio rinktinėms. Sunku kažką ir pasakyti apie silpnąsias šios rinktinės puses, galima teigti, jog tokių ji apskritai neturi.“

Lietuvos rinktinė su Prancūzijos rinktine Lapkričio 3 dieną žaidžia išvykoje, o jau Lapkričio 6 dieną „Avia Solutions Group“ arenoje priims Norvegijos komandą. Jau dabar galite įsigyti bilietus į šias rungtynes.