MENIU

Vieni pajėgiausių Lietuvos breiko šokėjų ruošiasi kovai

2019-11-18

Dešimt vienu stipriausių Lietuvos breikerių demonstruos savo meistriškumą ir visuomenei pristatys į 2024 m. Paryžiuje vyksiančių vasaros olimpinių žaidynių programą įtrauktą naują sporto šaką – breiką. Parodomoji breiko meistrų kova Vilniaus „Avia Solutions Group“ arenoje vyks lapkričio 30 d., per Pasaulio standartinių sportinių šokių čempionato finalinę dalį.

„Smagu, kad turėsime galimybę pasirodyti tokio šokių visuomenei svarbaus renginio metu. Norime žmonėms ne tik priminti, kas yra breikas ir kaip atrodo šis sportas, bet ir supažindinti su breiko varžybomis, parodyti jų eigą. Tai mums puiki galimybė prisistatyti ne tik visuomenei, bet ir profesionaliai šokių bendruomenei“, – džiaugiasi Lietuvos sportinių šokių federacijos (LSŠF) breiko lygos direktorius Mindaugas Bružas. 

Parodomojoje šou programoje ir breikerių kovoje dėl garbės rungsis vieni stipriausių Lietuvos šokėjų, daugelio šokio renginių Baltijos šalyse ir Europoje nugalėtojai ar finalistai, breikui paskyrę ne vieną dešimtmetį, tapę ne tik pripažintais šokėjais, bet ir treneriais bei teisėjais. Ant „Avia Solutions Group“ arenos parketo pasirodys LSŠF breiko lygos direktorius M. Bružas, Denis Ščiglo, Mantvydas Vaitkevičius, Kiril Pšonko, Jevgenij Kirjanov, Mantas Navickas, Egidijus Gutauskas, Audrius Gimžauskas, Joris Januškis, taip pat ir labai perspektyvi jauna breiko šokėja Dominika Banevič.

„Kovosime taip, kaip būtų rungiamasi aukščiausio lygio breiko varžybose. Viena komanda bandys įveikti kitą. Nors kovosime dėl garbės, manau, kad abi komandos stengsis kuo labiau atitikti kriterijus, kuriais dabar varžybose vertinami komandų pasirodymai – tai muzikalumas, technika, breiko pagrindai, dinamika ir elgesys kovos metu“, – atskleidžia M. Bružas.

Spalio pabaigoje daugelis patyrusių Lietuvos breiko šokėjų prisijungė prie Lietuvos sportinių šokių federacijos breiko lygos, kuri jiems suteiks daugiau galimybių tiek tobulinti savo įgūdžius, ugdyti jaunąją kartą, tiek pasirodyti tarptautinėse varžybose.

Breikas Lietuvoje ypač išpopuliarėjo apie 2000-uosius metus. Tuomet šie sportiniai šokiai išgyveno aukso amžių.

„Didelį postūmį breiko populiarumui ir sprogimui Lietuvoje davė tokie muzikos kanalai kaip MTV, VIVA, populiari grupė „Bomfunk MC‘s“. Savo breiko komandą turėjo kone kiekviena šalies mokykla. Šokti breiką buvo madinga. Turėjome labai stiprių šokėjų, tačiau buvome savamoksliai, užsiėmėme tuo laisvu laiku, iš entuziazmo, idėjos. Iš breiko negalėjome pragyventi, todėl atsiradus šeimoms, traumoms, nemažai talentingų šokėjų pasitraukė“, – apgailestauja M. Bružas.     

Nors breikas pamažu tapo vis mažiau matomas viešumoje, tirpo profesionalių šokėjų gretos, jis išliko šalia, o šiam sportui labiausiai atsidavusių šokėjų saujelė toliau lavino savo įgūdžius bei ugdė jaunąją kartą. Ši karta užaugo, tad jauniesiems talentams bus patikėta dar kartą perrašyti breiko istoriją Lietuvoje.

„Nors reikia nueiti dar ilgą kelia, kad šalies šokėjai pasiektų aukščiausią lygį ir kaip su sau lygiais galėtų varžytis su Rusijos, JAV, Olandijos, P. Korėjos, Japonijos sportininkais, kurie garsėja itin aukštu meistriškumu, pirmieji žingsniai jau padaryti. Tikslas vienas – ruoštis ir kovoti dėl kelialapio į Olimpines žaidynes. Laiko užsiauginti stiprų jaunimą dar tikrai turime. Juolab, kad tam turime ir visą reikiamą bazę, ir šokti breiką užsidegusių jaunų žmonių“, – atvirauja M. Bružas ir kviečia su breiko kovomis susipažinti paskutinį lapkričio šeštadienį.

Breikeriai nebus vieninteliai lietuviai, kuriuos matysime tarp šokėjų elito Pasaulio standartinių sportinių šokių čempionate „Avia Solutions Group“ arenoje. Šiose varžybose dėl aukščiausių apdovanojimų, taip pat ir dėl pasaulio čempionų titulo kovos dvi mūsų šalies šokėjų poros – Evaldas Sodeika ir Ieva Žukauskaitė-Sodeikienė bei Vaidotas Lacitis ir Veronika Golodneva-Lacitienė.