MENIU

Po turo Lietuvos arenose Martynas Levickis stos prie svarbaus festivalio Vokietijoje vairo

2019-12-20

Akordeonistas Martynas Levickis neturi atokvėpio – tik grįžęs iš koncertų Vokietijoje, su paties įkurtu styginių ansambliu „Mikroorkéstra“ dėlioja paskutinius šiandien prasidėsiančio areninio koncertų turo „Cinema“ akcentus. Po koncertų, kuriuose skambės gražiausios kino filmų melodijos, Martyną Lietuvos scenose išvysime retai – netrukus jis stos prie didžiausio Vokietijos klasikinės muzikos festivalio vairo ir vis daugiau laiko leis Berlyne.

Pralaužė ledus: vėl pirmas

Kol kas visos akordeonisto mintys ir jėgos skirtos „Cinema“ koncertams. Tačiau turui pasibaigus, jis skubės ruoštis svarbiam ir ilgalaikiam projektui – Mecklenburg-Vorpommern festivaliui. Tai – prestižinis tarptautinis renginys, vienas didžiausių klasikinės muzikos festivalių Vokietijoje, trunkantis kone ištisus metus, nors daugiausia veiksmo, be abejo, – vasarą.

„Į šį festivalį dar 2014-aisiais buvau pakviestas kaip jaunas atlikėjas. Tuomet koncertas vyko labai gražioje vietoje – ant Baltijos jūros kranto, o į salę, kur grojau, ėjau tiltu“, – prisimena išsyk publikos itin pamėgtas ir jos prizu įvertintas muzikantas.

Prieš porą metų, gruodžio viduryje, Martyną pasiekęs organizatorių skambutis, kviečiantis tapti reziduojančiu festivalio muzikantu, buvo lyg geriausia Kalėdų dovana. „Tai – didelė garbė ir įvertinimas. Labai apsidžiaugiau, nes vėl esu pirmas: pirmas akordeonistas, kuriam patikėtas toks vaidmuo, nes iki šiol festivalis rinkdavosi violončelininkus, pianistus, smuikininkus ar kitus labiau įprastus atlikėjus. Tarp jų aš vienaip ar kitaip vis bandau įsibrauti. Patekti į šį ratą nėra paprasta, o ypač man, nes ne tik groju neįprastu instrumentu, bet ir visuomet turiu tam tikrų nuklydimų – tai į Lady Gagą ar kokią kitą popmuziką. Festivalis mato mano viziją, kryptį, suvokia, ko siekiu, ir tiki, kad aš galiu. Tarkim, atidaryme grosiu Gershwino „Žydrąją rapsodiją“, kuri parašyta fortepijonui ir orkestrui, o aš kūrinį pritaikysiu akordeonui ir orkestrui. Nežinau, ar jį pasaulyje kas anksčiau akordeonu yra grojęs. Labai dažnai „skolinuosi“ kitiems instrumentams parašytą muziką. Juk net mano pamėgtas ir daugsyk grotas Piazzolla kūrė ne akordeonui“, – šypsosi Martynas.

Priėmęs garsaus Vokietijos festivalio pasiūlymą, jis įsipareigojo ten parengti daugybę koncertų. Vien vasarą jų bus 26, iš viso per ateinančius metus – apie keturiasdešimt.

„Kiti klasikiniai muzikantai atsiverčia natas ir gali rinktis programą. Man taip neišeina. Akordeonui daug kur reikia prisitaikyti. Pavyzdžiui, laukia koncertas su žinomu britų baritonu Benjaminu Appl, jis dainuos Schubertą, Schumanną, Brahmsą – tai man išvis nearti dirvonai, tokios muzikos nesu grojęs. Priimu šitą iššūkį. Reikės išmokti 20 kūrinių ir pritarti Benjaminui. Ir tai ne vienas iššūkis, bus be galo daug sąsajų su kitais atlikėjais. Pavyzdžiui, Vokietijoje gyvenančia žymia latvių vargonininke Iveta Apkalna, su ja jau pavasarį pristatysime mažai kur girdėtą vargonų ir akordeono duetą. Grosiu su garsiu danų styginių kvartetu, kuris renkasi ir folk muziką. Man tai artima, nes repertuare turiu nemažai lietuvių liaudies dainų. Bus koncertų ir su simfoniniais orkestrais. Su naujais vadybininkais Hamburge jau esame numatę intensyvius 2021-uosius – Ástoro Piazzolla šimtmečio metus, rengsime grandiozinius pasirodymus Paryžiuje, Londone. Panašu, ateityje daugiau būsiu nebe Vilniuje. Kol kas džiaugiuosi, kad pusę laiko būnu čia, galiu terasoje su draugais kažką skanaus išsikepti, gėlę ar medelį pasodinti“, – pasakoja seniai pasaulio piliečiu tapęs, daugiau svetur nei čia grojantis, bet gimtinę ir kasdienius buities džiaugsmus itin vertinantis muzikantas.

Vakarienei terasoje progų greičiausiai liks dar mažiau, nes Martynas jau dairosi laikinų namų Berlyne. „Renkuosi, kur apsistoti, galvoju, kaip išskirstyti savo komandą, nes norėsis savų žmonių ir tenai šalia turėti“, – planuoja Martynas.

Pamiltas lietuvių, įvertintas britų

Lietuva jį, tuomet charizmatišką jaunutį atlikėją nepaklusniomis garbanomis, pamilo dar 2010-aisiais, kai šis laimėjo televizijos konkursą „Lietuvos talentai“. Pergalė ir laimėtas piniginis prizas padėjo siekti svajonės – studijuoti Londono Karališkojoje muzikos akademijoje. Be artimųjų ir atliekamų svarų atsidūręs Jungtinėje Karalystėje, jis greitai suaugo, subrendo, pasiutusiai daug dirbo ir pasiekė tarptautinio pripažinimo. 2013-aisiais akordeonu įgrotas jo albumas „Martynas“, kuriame sudėtos ne tik klasikinės melodijos, bet ir populiariųjų Lady Gagos, Katy Perry dainų interpretacijos, tapo perkamiausiu klasikinės muzikos kompaktiniu disku Didžiojoje Britanijoje.

Martynui teko susitikti ir su karališkąja šeima – atlikti lietuvių liaudies dainą jo paprašė pats princas Charlesas su žmona Kornvalio hercogiene Camilla. Tąsyk išbandęs, ką reiškia rimta vadyba, stilistai, albumo pristatymai televizijos ir radijo laidose, neseniai jose vėl apsilankė. Tik dabar – be jokių viešųjų ryšių specialistų pagalbos, nes britai Martyno vardo nepamiršo: BBC jį pakvietė į radijo laidą, taip pat buvo nufilmuota CBBC vaikams skirta laida, kur pristatomi įvairūs muzikos instrumentai, o Martynas, žinoma, pasakoja apie akordeoną.

„Vis pagalvoju apie Londoną, savo Alma Mater – kada nors norėčiau tapti akademijos pedagogų kolektyvo dalimi, bet kol esu aktyvus atlikėjas, tai būtų sunku suderinti“, – šypteli sentimentų antrais namais tapusiam Londonui tebeturintis Martynas.

Bet kol kas dar vienais namais jis vadins Berlyną ir Vokietiją. Ten artėjant vasarai keliaus nebe lėktuvu, o automobiliu, nes teks susirinkti daugiau daiktų, akordeonus, kurių dabar turi tris. Vienu, daugiau proginiu – lakuotu mėlynu laku, ant kurio tviska užrašas „Martynas“, jis neseniai arenoje Kaune sugrojo Lietuvos himną prieš „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ rungtynes. Kiti du (vienas sveria net 18 kilogramų!) skirti koncertams. Berlyne muzikantas jau turi instrumentus derinantį ir prižiūrintį meistrą – juk ši stotelė gana ilgam.

Šventės prasidės „Cinema“ koncertuose

Jau šiandien prasidėsiantiems „Cinema“ turo koncertams Martynas pradėjo ruoštis dar vasarą, bet, kaip visada, paskutinės dienos – karščiausios. Pasirodymams iš visų jėgų rengiasi ir Lietuvoje viešinti puiki muzikantė ir Martyno bičiulė, žinoma britų smuikininkė bei vokalistė Lizzie Ball. Ji bus kvietinė programos viešnia gruodžio 20-ąją – Šiaulių, 22-ąją – Kauno „Žalgirio“, 28-ąją – Klaipėdos „Švyturio“, 29-ąją – Panevėžio „Cido“ arenose. Paskutinį kino filmams dedikuotą didžiulį pasirodymą Martynas su kompanija sausio 5-ąją surengs Vilniaus „Avia Solutions Group“ arenoje.

Šventiniu laikotarpiu akordeonistas artimuosius žada lepinti ne tik muzika – ir savo keptais sausainiais, kurių receptus susirinko iš anksto. Jaukiuose namuose Vilniaus senamiestyje beliks rasti laisvą valandą, pasiraitoti rankoves ir įjungti orkaitę. Kalėdoms iš Brazilijos atskris ir Lizzie mama – dabar ji ten vieši pas sūnų, atlikėjos brolį.

„Noriu, kad šventinė nuotaika apimtų visur – ir scenoje, ir namuose“, – šypsosi Martynas. Jo buto terasa jau išpuošta kalėdinėmis lemputėmis, iki visiškos švenčių pilnatvės trūksta tik gardaus kepinių, kuriuos pažadėjo, kvapo.

O didžiosiose Lietuvos arenose šventę žiūrovams garantuos ryškiausi kūriniai iš M. Levickio mėgstamiausių filmų, tokių kaip „Krikštatėvis“, „Amelija iš Monmartro“, „Neįmanoma misija“ ir, žinoma, „Taip gimė žvaigždė“ hito „Shallow“ simfoninė versija bei kiti.  

Lizzie Ball prie drąsių populiariojo akordeonisto improvizacijų įpratusi jau seniai. Su Michaelu Bublé, Bryanu Ferry ir kitomis žvaigždėmis grojusi, sėkmingai Europoje ir Jungtinėse Valstijose turus rengianti muzikantė Lietuvoje pirmąsyk viešėjo prieš ketverius metus, su Martynu rodė programą „Pasiklydę Lotynų kvartale“, po to jų bičiulystė gyvenime ir scenoje tebesitęsia.

Jau spėjęs pagroti ir įgyti gerbėjų 35 pasaulio šalyse nuo Europos iki Azijos, Martynas Levickis labai toli nieko neplanuoja: keliaus ten, kur kryps svaigi ir intensyvi karjera, bet visada norės grįžti namo. Atsipūsti ir būtinai groti Lietuvoje. Taip pat aistringai kaip netrukus žiemos turo koncertuose. 

 Teksto autorė Dalia Musteikytė