MENIU
KODO (Japonija)
2022 Kovo 23 d.
(Trečiadienis)
Renginys jau įvyko
KODO (Japonija)

Taiko būgnų ansamblis „Kodo“ grįžta į Lietuvą paminėti savo veiklos 40-mečio su specialia programa „Tsuzumi“. Šia programa „Kodo“ kviečia patirti ir apmąstyti ansamblio istoriją - koncerto metu skambės kertiniai, svarbius momentus pažymintys kūriniai bei dar negirdėtos kompozicijos iš praeities.

 „Kodo“ keturias dešimtis savo istorijos skaičiuoja nuo 1981 m. įvykusio debiutinio pasirodymo „Berliner Festspiele“. Anuomet Berlyne debiutantus pasveikino šiuolaikinis japonų kompozitorius Maki Ishii, ir padovanojo kūrinį „Dyu-Ha“. Nuo to momento 1981 m. „Kodo“ surengė daugiau nei 6 000 pasirodymų 50-yje šalių penkiuose žemynuose, tačiau būtent „Dyu-Ha“ nuskambės koncerto Vilniuje įžanginiu numeriu.

Gaivališki „Kodo“ pasirodymai kuria rezonuojančią erdvę ir tokį muzikinį tobulumą, prie kurio priartėja tik reta pasaulio grupė. Joje susilieja pirmykštė galia ir nepaprastas grožis. 2001 m. „Kodo“ nariai tapo pirmaisiais japonų menininkais, kurie koncertavo Nobelio taikos premijos koncerte Osle. Grupė buvo įtraukta į oficialų 2002 m. FIFA pasaulio taurės himną ir tiesiogiai pasirodė oficialiuose šios taurės koncertuose. 2003 m. pasaulinį pripažinimą pelnęs filmas „HERO“ dar labiau atkreipė kino kūrėjų dėmesį į „Kodo“, o 2006 m. ji pirmąkart  bendradarbiavo scenoje su kabuki meistru Tamasaburo Bando muzikiniame šokių spektaklyje „Amaterasu“, kuris pastūmėjo į naujas perkusinės išraiškos formas ir atvėrė kelią į dar įtakingesnes scenas įskaitant Tokijo „Kabukiza“ teatrą.

„Kodo“ veikla neapsiriboja vien scena – ji nuo 1988 m., bendradarbiaudama su Japonijos Sado salos gyventojais ir menininkais iš viso pasaulio, kasmet rengia tarptautinį menų festivalį „Earth Celebration“. Tai ir visa bendruomenė, turinti savo kaimą „Kodo Village“ bei stiprią misiją – gyventi, mokytis, kurti. 1997 m. buvo įkurtas „Kodo“ kultūros fondas, kuris rengia daugybę muzikos dirbtuvių, festivalį, auklėja kiekvieną naują atlikėjų kartą, remia ir vykdo tradicinės kultūros bei scenos meno tyrimus.

Energinguose „Kodo“ koncertuose pinasi tradiciniai teatro ritualai ir senoviniais instrumentais atliekamos šiuolaikinės kompozicijos. Daug įtampos, kampuotų pozų, stilingų gestų, laukinės gamtos elementų. Grupės greitis bei miklumas yra įspūdingi, o būgnai svaigina širdies dūžių pulsu. Balansuojantis nuo mirtinos agresijos iki visiškos ramybės garsas, įtvirtina jo galią pamaitinti emocijas. Tai kvapą gniaužianti muzika, kuri amžiams lieka gyva klausytojų atmintyje, dovanoja dinamišką, esminę patirtį.

Grupės pasirodymuose naudojami trijų kategorijų taiko būgnai, kurių didžiausias o-daiko sveria net 400 kilogramų! O koncertų metu scenoje paprastai ji turi nuo 30 iki 50 taiko būgnų. Neatsiejamą vaidmenį  kuria ir kiti tradiciniai japonų muzikos elementai: tokie instrumentai kaip fue (bambukinė fleita), shamisen (japonų bandža), koto (arfa) ir narimono (metaliniai mušamieji), šokis bei vokalai.

Keliaukite į praeitį „Kodo“ pėdsakais iki pat ansamblio ištakų bei kartu pažvelkime į ateitį paskutiniu numeriu skambėsiančiu kūriniu „Tomorrow“, paženklinančiu naują ansamblio istorijos puslapį.