MENIU

Žymus Lietuvos žmonės šeštadienio vakarą leido „Čikagoje“

2018-05-02

Šįvakar Vilniaus „Avia Solutions Group“ arenoje sostinės publikai pirmą kartą parodytas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro miuziklas „Čikaga“. Prieš sostinės prisiekusiuosius stojo nužudymais kaltinamos Velma Kelly ir Roxie Hart. Tarp prisiekusiųjų, stebinčių vieną populiariausių miuziklų istorijoje, buvo ir būrys žinomų visuomenės veikėjų: Lietuvos dainininkas Jeronimas Milius, režisierius ir scenaristas Vytenis Pauliukaitis, dizainerė Sandra Straukaitė, su būriu draugų ir vyru arenoje savo gimtadienį minėjusi Jurgita Jurkutė-Širvaitė, ir kiti.

Nors miuziklas „Čikaga“ jau parodytas kone 40 valstybių ir daugiau nei 500 miestų, išverstas ir pastatytas 11 skirtingų kalbų, o jį visame pasaulyje jau matė per 30 mln. žmonių, lietuviškoji „Čikaga“ – ypatinga. Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui pirmajam pasaulyje suteikta licencija vieną garsiausių miuziklų pasaulyje perkelti ir pritaikyti didelei erdvei, arenoms. Dėl to teatras išplėtė šokėjų sekciją, kuri pasipildė profesionaliais baleto šokėjais, buvo išplėstas ir choras.

Dideliems teatro užmojams sostinės publika neliko abejinga. Miuziklas ir jame pasirodę artistai buvo palydėti gausiomis ovacijomis, o diskusijos apie šlovės kainą netilo ne tik per renginio pertrauką, bet, matyt, dar ir ilgokai jam pasibaigus. „Čikaga“ – tai ekspresyvus, ryškus ir įtraukiantis šou, kuriame dalyvauja didžiausios šalies miuziklo žvaigždės (Rokas Spalinskas, Oneida Kunsunga-Vildžiūnienė, Gabrielė Bielskytė, Kristina Jatautaitė-Stanevičienė, Dominykas Vaitiekūnas ir kt.), tad nieko keisto, kad jis dar kartą patvirtino savo, kaip brangiausio ir didžiausio Lietuvoje pastatyto miuziklo, vardą.  

Miuzikle pasakojama apie gyvenimą legendinėje Čikagoje trečiajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kuomet čia klestėjo kriminalinis pasaulis ir skambėjo džiazo ritmai. Kūrinio epicentre – dvi miesto žudikės, užrakintos Kuko apygardos Čikagos kalėjime. Naktinio klubo žvaigždė Velma kali už vyro ir sesers žmogžudystę, kurią įvykdė užtikusi juodu lovoje. Choro mergaitė Roxie nusikalto nugalabijusi meilužį, su kuriuo apgaudinėjo savo vyrą.

Nors iš pirmo žvilgsnio siužetas, kuris, beje, yra paremtas tikrai įvykiais, o abi žudikės turi savo realias prototipes, gali pasirodyti paprastas, žiūrovai išvydo seksualumo ir ironijos persmelktą pasirodymą. Pirmuoju smuiku čia griežia ne nusikaltimai, o siekiamybė būti žinomu. Tai istorija apie gyvenimą dėl žinutės pirmajame puslapyje, dėl antraštės, blizgučių, šlovės alėjos, todėl čia nėra nieko šventa ir visos priemonės geros.

Šiuo metu Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras yra gavęs licenciją vos 7 miuziklo „Čikaga“ parodymams. Vilniuje miuziklas parodytas jau šeštą kartą.