MENIU

Lietuvos šokėjai – pasaulio čempionai ir čempionato ketvirtosios vietos laimėtojai

2019-12-02

Šeštadienį sausakimšoje Vilniaus „Avia Solutions Group“ arenoje pasibaigė 2019-ųjų metų Pasaulio standartinių sportinių šokių čempionatas. Tarp 77 stipriausių planetos porų nebuvo lygių Lietuvos šokėjams – Evaldui Sodeikai ir Ievai Žukauskaitei Sodeikienei bei Vaidotui Lacičiui ir Veronikai Golodnevai Lacitienei. Abi poros šoko pasaulio čempionato finale – tarp šešių geriausiųjų. Tą pripažino ir dvylikos vertintojų komisija, ir daugiau kaip 3000 sirgalių, kurie finalo metu pakilo iš savo vietų ir privertė sportininkus šokti per ovacijas, negirdint muzikos.

E. Sodeika ir I. Žukauskaitė Sodeikienė laimėjo visus penkis programos šokius – lėtąjį valsą, tango, Vienos valsą, fokstrotą ir kvikstepą. Jiems pirmą kartą karjeroje buvo įteikti pasaulio čempionų medaliai (iki šiol savo kolekcijoje sportininkai turėjo sidabro ir bronzos apdovanojimus). Artimiausius savo varžovus – Italijos čempionus F. Galupo ir D. Pačini  - mūsų šalies sportininkai aplenkė daugiau kaip 3,5 balo. Pagal teisėjų kolegijos vertinimus Ievai ir Evaldui geriausiai finale pavyko atlikti kvikstepą, šis šokis surinko 39,708 vertinimo balus iš 40 galimų.

E. ir I. Sodeikos visada pabrėžia, kad labiausiai juos įkvepia ir motyvuoja publikos palaikymas. Šokant gimtojoje šalyje, sportininkai tikrai negalėjo skųstis susirinkusiais žiūrovais – kiekvieną šokį palydėdavo sirgalių šūksnių audra ir itin gausios ovacijos.

Lygiai toks pat stiprus palaikymas visų turų metu lydėjo Vaidotą Lacitį ir Veroniką Golodnevą Lacitienę. Tiek patys sportininkai, tiek gausios sirgalių pajėgos džiaugėsi iškovota ketvirtąją vieta pasaulio čempionate. V. ir V. Lacičiams geriausiai finale sekėsi taip pat kvikstepas, šis šokis įvertintas 37,957 balo.

V. Lacičiui ir V. Golodnevai Lacitienei šis čempionatas buvo ypatingas. Po finalo ir apdovanojimų ceremonijos sportininkai itin jautria kalba paskelbė atsisveikinantys su mėgėjų sportu, kuriam skyrė beveik trisdešimt metų. Nuo šiol Vaidotas ir Veronika atstovaus Lietuvai profesionalų šokėjų lygoje.

Kartu su pasaulio čempionatu vyko ir pasaulio reitingo Lotynų Amerikos šokių varžybos, kurias lydėjo dar viena ne mažiau jautri atsisveikinimo kalba. Aktyvią sportinę karjerą baigė daugkartiniai Lietuvos Lotynų Amerikos šokių čempionai Jokūbas Venckus ir Miglė Klupšaitė. Tad šio šeštadienio vakarą „Avia Solutions Group“ arenoje netrūko ne tik džiaugsmingų, bet ir nostalgiškų emocijų.

Visus sportininkus, o taip ir ir Lietuvos sportinių šokių federaciją, švenčiančią 30-ąjį jubiliejų, sveikino LSŠF prezidentas bei čempionato organizacinio komiteto pirmininkas Gintaras Skorupskas, LSŠF garbės prezidentas Česlovas Norvaiša, čempionato vyriausias teisėjas iš Serbijos Nenad Jeftič.