MENIU

Praūžė Pasaulio lietuvių sporto žaidynės: įteikti 323 medalių komplektai

2022-07-18

Praėjusią savaitę, liepos 14-17 dienomis, Druskininkuose vyko penkerius metus lauktos Pasaulio lietuvių sporto žaidynės (PLSŽ). Tūkstančius žiūrovų pritraukusiame renginyje varžėsi virš 2,3 tūkst. sportininkų mėgėjų iš 26 pasaulio šalių, o jiems įteikta net 323 medalių komplektai.

XI Pasaulio lietuvių sporto žaidynės startavo jau ketvirtadienio rytą, kuomet į kelionę aplink Lietuvą buvo išlydėti Jungtinės Karalystės lietuviai dviratininkai. Tos pačios dienos vakarą Druskininkuose surengta vakaronė su liaudies šokėjais, dainininkais, muzikantai ir žaidimais.

Penktadienį startavo ir daugybė kitų sporto rungčių, o taip pat įvyko oficiali renginio atidarymo ceremonija – surengta iškilminga dalyvių eisena su 250 metrų ilgio Lietuvos vėliava, trankus Vido Bareikio pasirodymas bei įteikti pirmieji sportininkų apdovanojimai.

Sekančią žaidynių dieną Druskininkuose vyko „Giunter Percussions“ koncertas, mokslinė konferencija, garbingų svečių iš Lietuvos šventinė vakarienė ir antroji apdovanojimų ceremonija, taip pat buvo pasiektas naujas Lietuvos atsispaudimų nuo žemės rekordas. Didžiojoje Britanijoje gyvenantis Rolandas Žukauskas per 3 val. atliko 3,5 tūkst. atsispaudimų, 480 pagerindamas ankstesnį rezultatą.

Paskutinę renginio dieną, be sporto rungčių ir trečiųjų apdovanojimų, vyko Pasaulio lietuvių sporto forumas ir iškilminga žaidynių uždarymo ceremonija su Justino Lapatinsko koncertu. Varžybų dalyviai teigė, kad šiemet kartelė iškelta labai aukštai ir akcentavo, jog būsimų žaidynių šeimininkė Palanga turės pasistengti ją išlaikyti.

„Viskas pavyko nuostabiai, o mano ir tų žmonių, su kuriais bendravau, nuomone šios žaidynės buvo geriausios istorijoje. Turėjome tūkstančius dalyvių ir žiūrovų, todėl Druskininkai šurmuliavo, vyravo puiki nuotaika, matėsi, kad pasaulio lietuviai yra išsiilgę Lietuvos ir puikiai leidžia laiką“, – teigė žaidynes organizavusios įmonės „Seven Live“ vadovas Tomas Inčikas.

Iš viso žaidynėse dalyvavo 2314 dalyvių iš 26 šalių. Daugiausiai dalyvių atvyko iš Jungtinės Karalystės (329 sportininkų) ir Jungtinių Amerikos Valstijų (238). Populiariausiu žaidynių sportu, kaip įprasta lietuvių tarpe, tapo krepšinis, kuriame dalyvavo 482 žaidėjai.

Ketverias dienas vykusio renginio metu sportininkams iš viso išdalinta net 323 medalių komplektai. 597 medalius iškovojo Lietuvos sportininkai, o antroje ir trečioje tituluočiausių vietose – 51 medalį laimėję Jungtinės Karalystės lietuviai bei 23 iškovoję Jungtinių Amerikos Valstijų sportininkai.

Pasaulio lietuvių sporto žaidynės stebino ne tik sportų ir dalyvių įvairove, bet ir sportininkų amžiumi – renginyje dalyvavo ir jauni, ir seni. Septynerių metų Jürgen iš Estijos, dalyvavusi šiaurietiškame ėjime, tapo jauniausia dalyve, tuo metu 87-erių metų Stanislovas iš Klausučių, žaidęs stalo tenisą – seniausiu.

„Labai džiaugiuosi būdamas tokios nuostabios komandos dalimi, kurios dėka visa tai tapo įmanoma. Turėjome vos tris mėnesius pasiruošti, kas turbūt įeitų į Gineso rekordų knygą, bet mes tai padarėm“, – pridūrė „Seven Live“ vadovas.